Zrób sobie kawę!


Czerwiec 28, 2018

Przecież ziarno to nie pestka.

A jednak! Ziarno kawy to tak naprawdę pestka!

Dziwne, prawda?

owoc kawy

Owoce kawowca zmieniają barwę z zielonej na czerwoną lub żółtą, gdy ziarna są w pełni dojrzałe. Dojrzałe owoce zbiera się ręcznie, albo mechanicznie, jak komu wygodniej.  Wiadomo – metoda zbierania ręcznego daje Nam ziarna wyselekcjonowane, a mechanicznie – każde, które się nadaje, ale może mieć jakieś wady, które rzecz jasna nie będą wpływać na smak. To drobny szczegół, ale szczegół, więc warto wspomnieć :)

Zebrane owoce poddaje procesowi suszenia. Suszenie odbywa się różnie. Tradycyjnie, czyli wystawione na plandekach na słońcu, odbywa się w krajach o suchym klimacie i niskiej wilgotności, a cały proces suszenia trwa kilka tygodni. Natomiast tam, gdzie warunki nie pozwalają na takie suszenie, ziarna trafiają do specjalnych maszyn, gdzie mechanicznie oddziela się ziarno od miąższu i łupiny.

Wypalania ziaren dokonuje się w różnych temperaturach (od ok. 200 do nawet 250°C) zależnie od stosowanej metody i pożądanego efektu. W tak nieludzkiej temperaturze ziarna oddają swój naturalny aromat. Czas palenia kawy decyduje o ostatecznej barwie ziaren i ich smaku.

Co ciekawe – wypalić sobie taką kawę możecie sami w domu – oczywiście, posiadając profesjonalny sprzęt… Czyli piekarnik albo zwykłą patelnię! O tym, jak zrobić samemu dobre ziarna – w kolejnym poście!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *