Zrób sobie kawę!


Czerwiec 28, 2018

Pyszna kawa wcale nie musi być mocna..

Kawa jest bardziej skomplikowana niż sobie wyobrażacie. Pierwszym procesem jaki przechodzi, to proces palenia, a z tego wynikają różne stopnie jej palenia, o których możliwe, że słyszeliście. Często się to słyszy w Starbucksie – oni serio znają się na kawie! Ale czy żeby wypić jasno paloną kawę, której akurat będziecie chcieli spróbować, musicie wychodzić z domu? Nie!

Pierwszy sposób – KAWA JASNO PALONA

Charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem, mało wyczuwalnym po wypiciu filiżanki. Kolor ziaren można porównać do cynamonu, są lekko brązowe, przez krótki proces palenia ( o tym więcej w kolejnym wpisie). Przez to ziarna pozostawiają swoją naturalną kwasowość i lekki cytrusowy smak. Co ciekawe – kawa jasno palona ma największą zawartość kofeiny, więc daje porządnego kopa!

Drugi sposób – KAWA ŚREDNIO PALONA

Średnio palona – czyli taka pomiędzy. Ziarna są bardziej brązowe, tutaj już znajdziemy kolory suchej gleby czy starej meblościanki u babci. Smak? Zrównoważony, bo nadal pozostaje wyczuwalna kwasowość, ale z drugiej strony – zasmakujemy lekkiej goryczki, i poczujemy aromat kawy. Kawa ciągle delikatna, ale bardziej wyczuwalna na podniebieniu.

Trzeci sposób – KAWA CIEMNO PALONA

Zaczyna się dobra zabawa dla prawdziwych, kawowych świrów. Ciemno palona = mocna w smaku. Kwasowość zanika, wyczujemy więcej bardzo przyjemnej dla podniebienia goryczki. Przez dłuższy proces palenia ziarna kawy nabierają pięknego brązowego koloru. Kawa ciemno palona jest bardzo aromatyczna, a czasem też słodkawa – ponieważ podczas palenia cukier w ziarnach karmelizuje się i wydostaje na zewnątrz.

Czwarty, hardkorowy sposób – KAWA PEŁNA ( BARDZO CIEMNO PALONA )

Ziarna są niemal czarne. Całkowity zanik kwasowości, natomiast wzrasta poziom wyczuwalnej goryczy.  Takie ziarna tracą swoje naturalne smaki, cukier sprawia, że wyczuwa się w nich czekoladę czy orzech. Dominują słodkie smaki. Mocna kawa, ale czy na pewno? I tutaj odwrotna sytuacja – kawa w pełni palona ma najmniejszą zawartość kofeiny.

Skoro znacie już podstawy procesów palenia, wiecie czym się charakteryzuje każdy stopień palenia, co Wy jeszcze robicie przed tym komputerem? Jazda po jakieś jasno palone ziarna, dodajcie sobie energii żeby czytać kolejne Nasze wpisy! Już niedługo, a poniżej mała zapowiedź..

    1473760236_by_Mudzina_500

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *